Jajko kurze – dlaczego jest tak zdrowe?

Motywacje do uprawiania sportu są bardzo różne. Niektórym zależy jedynie na pozbyciu się tkanki tłuszczowej, inni stawiają sobie za cel ukształtowanie ładnych mięśni. Trzeba bardzo wyraźnie powiedzieć, że aby mięśnie mogły zostać zbudowane, niezbędna jest odpowiednia dieta. Nie może zabraknąć w niej białka. To właśnie ono sprzyja rozrastaniu się mięśni. Rodzajów biała jest wiele i wcale nie trzeba stawiać tylko na to pochodzące z mięsa. Idealnie sprawdza się również białko jaja.
Dlaczego jest tak dobre dla sportowców?
Białko pochodzące z jaja kurzego to produkt dla sportowców po prostu idealny. Nie tylko zawiera bardzo mało kalorii, ale nie dostarcza także tłuszczu, który jest zagrożeniem dla mięśni. Jego zbyt duża ilość sprawia, że nawet najlepiej ukształtowane mięśnie są po prostu niewidoczne. Jednocześnie białko to ogromna ilość cennych protein, które są podstawą do budowania masy mięśniowej. Białko jaja kurzego dostarcza nam sto czterdzieści pięć różnych aminokwasów. To właśnie z tego powodu staje się ono produktem pełnowartościowym, który skutecznie dba o nasze zdrowie.