Zalety zdrowotne jarmużu

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych mało popularne w naszym kraju. Właściwości zdrowotne jarmużu doceniają mieszkańcy krajów skandynawskich, warto sięgnąć do ich doświadczeń i wprowadzić jarmuż na nasze stoły. Jednym z cennych składników, które zawiera to warzywo jest sulforafan. Substancja ta jest antyoksydantem wspierającym organizm w walce z rakiem jelita grubego, rakiem płuc i prostaty. Jarmuż to także źródło witaminy K, która odgrywa nie tylko kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, ale też chroni przed zachorowaniem na raka wątroby, jajników i pęcherzyka żółciowego. W jarmużu stwierdzono także obecność zapobiegających rakowi piersi związków o nazwie indolamy. Jarmuż nie tylko zapobiega różnym rodzajom raka, ale chroni nas także przed nadciśnieniem, a to dzięki zawartości potasu. Kolejny składnik, który zawiera jarmuż to chroniący przed osteoporozą wapń. Regularne jedzenie jarmużu uchroni nas także przed chorobami oczu, w tym przed kurzą ślepotą. Jest on źródłem luteiny i beta-karotenu.