Zalety zdrowotne jarmużu
- 355 Views
- Redaktor strefamlawy.pl
- 13 maja 2019
- Wszystko o zdrowiu i treningu
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych mało popularne w naszym kraju. Właściwości zdrowotne jarmużu doceniają mieszkańcy krajów skandynawskich, warto sięgnąć do ich doświadczeń i wprowadzić jarmuż na nasze stoły. Jednym z cennych składników, które zawiera to warzywo jest sulforafan. Substancja ta jest antyoksydantem wspierającym organizm w walce z rakiem jelita grubego, rakiem płuc i prostaty. Jarmuż to także źródło witaminy K, która odgrywa nie tylko kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, ale też chroni przed zachorowaniem na raka wątroby, jajników i pęcherzyka żółciowego. W jarmużu stwierdzono także obecność zapobiegających rakowi piersi związków o nazwie indolamy. Jarmuż nie tylko zapobiega różnym rodzajom raka, ale chroni nas także przed nadciśnieniem, a to dzięki zawartości potasu. Kolejny składnik, który zawiera jarmuż to chroniący przed osteoporozą wapń. Regularne jedzenie jarmużu uchroni nas także przed chorobami oczu, w tym przed kurzą ślepotą. Jest on źródłem luteiny i beta-karotenu.

- 17 kwietnia 2022
Zdrowotne przepisy na pizzę
- 11 marca 2022
Jak skutecznie dbać o zdrowie
- 12 stycznia 2022
Zdrowotne przepisy na pizzę
Jak skutecznie dbać o zdrowie
Czy granie w piłkę na dworze – w zimie – jest groźne dla zdrowia?
Alkohol a zdrowie
Jaki sen jest najzdrowszy?
Jak dbać o zdrowie
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie
Ocet jabłkowy a prozdrowotne właściwości