Kasze – samo zdrowie

Ze względów zdrowotnych kasze powinny całkowicie wyprzeć ziemniaki z naszego menu. Wśród różnych rodzajów kasz dostępnych w sklepach za jedną z najbardziej zdrowych uważana jest kasza jaglana. Jest ona przede wszystkim skarbnicą zapobiegającego anemii żelaza. Zawiera także fosfolipid o nazwie lecytyna. Lecytyna jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego. Kasza jaglana dba o nasze naczynia krwionośne, gdyż wśród jej składników znajduje się krzem. Dietetycy polecają jedzenie kaszy gryczanej. Zawiera ona przede wszystkim cenne białko roślinne, ale też chroniące przed chorobami nowotworowymi przeciwutleniacze. Porcja kaszy gryczanej dostarcza witamin należących do grupy B i magnezu. Witaminy z grupy B i magnez wspierają pracę układu nerwowego. Kasza gryczana charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, jest więc polecana dla cukrzyków. Tak samo niski indeks glikemiczny ma kasza jęczmienna. Dodatkowo jest bogatym źródłem beta-glukanu, który wpływa na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.